L’art pour l’art of waarom de rode stip bij De Wereld Draait Door moet komen.

Op vier november a.s. wordt voor de vierde keer in Almere een TEDx georganiseerd, deze keer met de titel “Tiny Big Change”. Centraal staan dan de sprekers met hun verhaal. Sinds jaar en dag staan TEDx sprekers op een rode stip en die stip is dan het middelpunt van de wereld.

Is deze Stip kunst? Nee, niet zolang de sprekers deze gebruiken als plaats van hun verhaal. Maar dat zou ook gelden voor de dansers en de Nachtwacht, als ik de Nachtwacht van de muur haal en er een dansfeest op organiseer. Het antwoord op de vraag wat kunst is, zal altijd afhankelijk zijn van het tijdperk, de cultuur en de gezichtspunten van wie die vraag beantwoord.

Ging het de Franse dichters in de 19e eeuw toen ze de “L’art pour l’art” principes verkondigden om hetzelfde als Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc nu, die het Latijnse equivalent gebruikt? Ars gratia Artis

Of is het maken van de film een ambacht?

Marcel Duchamp stuurde in 1917 een urinoir naar een prijsvraag voor een Tentoonstelling in New York. Toen werd dit als een belediging gezien en later als een van de meest invloedrijke kunstwerken van de vorige eeuw.

Als er in Nederland kranten vol worden geschreven over het onderstaande schilderij, is de vraag of het kunst is of niet nauwelijks meer relevant. De kunstenaar Barnett Newman en zijn opvattingen over kleur of zijn Joodse thematiek zijn nauwelijks meer aanwezig als we het kunstwerk in het Stedelijk gaan bekijken. Overgebleven is het verhaal van de beschadiging en hoe deze wel of niet met latex zou zijn overgeschilderd in de wel of niet correcte kleur rood.

Het kleed dat de kunstenares Bertina Slettenhaar met de Wolunie voor TEDxalmere maakt is ook rood.  Het proces om het kleed te maken is doordacht en ieder vezeltje wol dat wordt gekleurd, gevilt en verwerkt heeft als doel te verbinden en deze verbinding uit te drukken.


Over de kleur van het kleed en of het wel of niet kunst is wordt gesproken

Op vier november is het kleed de stip voor de sprekers van TEDxAlmere. Daarna is het 364 dagen een rood kleed dat we aan de muur hangen als kunstwerk. Iedereen kan dan iedere vezel rood zien en de verbinding aangaan met deze Rode Stip.

Voor de laatste kaartjes bestel TEDxAlmere

Voor organisaties die dit kunstwerk 364 dagen aan de muur willen hebben: bel mij.

Voor Matthijs van Nieuwkerk: bellen, mailen en de stip komt langs.

Dit blog is eerder op Linkedin verschenen

Deel en have fun
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *