Praktische dilemma’s bij innovatie trajecten

Het is zover het boek “In dialoog over veranderen” is te koop. In dit boek heb ik in de dialooglijn “inside-out veranderen versus outside-in veranderen” een hoofdstuk beschreven over mijn ervaringen. De belangrijkste vraag die ik kreeg de afgelopen periode is: wat kan ik met dat boek? Hoe helpt het mij in de praktijk?

Ondanks dat het boek veel praktijkvoorbeelden beschrijft en er veel dialogen staan beschreven en iedere auteur natuurlijk een soort van “lesson’s learned” geeft, is het zeker geen boek dat een tien stappen tot… geeft. Nu zijn stappen plannen erg populair en deze helpen je ook vaak om een start te maken, maar net als de Ikea handleidingen, ze werken tot er een schroefje mist, daarna moet je het zelf oplossen. Met veranderingen missen er zoveel schroefjes dat het vaak geen zin heeft om de handleiding sowieso uit de doos te halen. Wat is er dan zo praktisch aan een dilemma. Een dilemma dwingt om een eigen keuze te maken of een compromis te sluiten. Het bewust zijn van de keuze of het compromis dat is gemaakt, maakt dat we sneller kunnen reageren op schroefjes die we missen.

“In dialoog over veranderen” geeft drie dialooglijnen of dilemma’s die men tegen komt als je iets wil veranderen ‘Inside-out versus Outside-in’, ‘Control versus Flow‘ en ‘Project versus Lijn’. Net zoals het lezen van reisverhalen je kan helpen na te denken over de vraag “wat zou ik doen als ik die reis maakte?”, zal het lezen van deze dilemma’s je kunnen laten nadenken over de vraag “wat zou ik doen in zo’n geval?”

Natuurlijk kan men in plaats van reisboeken lezen ook een reisleider inhuren. Zo is ook bij verandertrajecten een consultant snel ingehuurd. Hopelijk laat de consultant de opdrachtgever dan wel zelf de keuzes maken door zijn ervaringen te gebruiken.

Ervaringen die soms uitmonden in wijsheden of quotes. Een aantal van deze quotes uit gesprekken die ik heb gevoerd over innovatie zal ik hier opsommen, wellicht dat ze helpen bij het maken van de eigen keuzes. Anders is hulp snel geregeld.

“Iedereen wil veranderen, maar liever niet veranderd worden”

“Vragen zijn de wapens van een groep tegen de veranderingen van buiten”

“Routine is efficiënt, dus de verandering moet wel verdomd effectief zijn voor je de routine wil veranderen”

“De waarheid ligt nooit in het midden, anders zou het wel heel erg makkelijk zijn”

eerder verschenen op Linkedin voor al mijn blogs op Linkedin zie hier 

Deel en have fun
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Print
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Hyves

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *